Koptekst gekoppelde lijst in gegevensstructuur

Koptekst gekoppelde lijst in gegevensstructuur

Header Linked List is een aangepaste versie van Singly Linked List. In de gekoppelde koplijst hebben we een speciaal knooppunt, het kopknooppunt dat aan het begin van de gekoppelde lijst staat. De Header Node is een extra node aan de voorkant van de lijst die betekenisvolle informatie over de lijst opslaat. Zo’n knooppunt is qua structuur niet vergelijkbaar met de andere knooppunten in de lijst. Het vertegenwoordigt geen items van de lijst zoals andere knooppunten, in plaats van dat de informatie in het kopknooppunt globaal is voor alle knooppunten, zoals het aantal knooppunten in een lijst, het maximum tussen alle items, de minimumwaarde tussen alle items enz. Dit geeft nuttige informatie over de gekoppelde lijst.

Geaarde header gekoppelde lijst

In dit type Header Linked List verwijst het laatste knooppunt van de lijst naar NULL of bevat de verwijzing naar NULL Pointer. De hoofdaanwijzer wijst naar de koptekst van de lijst. Als er geen knoop is naar de volgende van de hoofdaanwijzer of head.next gelijk is aan NULL, dan weten we dat de gekoppelde lijst leeg is. De bewerkingen die worden uitgevoerd op de Header Linked List zijn dezelfde als de Singlely Linked List, zoals invoegen, verwijderen en doorkruisen van knooppunten.

Gelinkte lijst met circulaire koptekst

Een gekoppelde lijst waarvan het laatste knooppunt terugverwijst naar het eerste knooppunt of het hoofdknooppunt van de lijst, wordt een circulaire gekoppelde lijst genoemd. Evenzo, als het laatste knooppunt van de Header Linked List terugwijst naar Header Node, dan is het een Circular Header Linked List. Het laatste knooppunt van de lijst bevat geen NULL-referentie. In dit geval moeten we externe pointers gebruiken om het laatste knooppunt te behouden. Het einde van de lijst is tijdens het doorkruisen niet bekend. Het kan dezelfde bewerkingen uitvoeren als zijn tegenhanger, zoals Invoegen, Verwijderen en Zoeken.