Wat is DHCP-server?

Wat is DHCP-server?

Het is algemeen bekend dat elke entiteit wordt voorzien van een unieke identiteit of ID die ons helpt ze te identificeren. Bijvoorbeeld: uw naam wordt gebruikt om u te identificeren, de plaats waar u woont definieert uw adres, uw rolnummer op scholen of hogescholen helpt bij het ophalen van uw informatie. In technische taal wordt elke data voorzien van een adres, bekend als het IP-adres, dat wordt gebruikt om de geheugenlocatie van het programma te identificeren.

Een DHCP-server wordt gebruikt om de apparaten die op het computersysteem zijn aangesloten automatisch te configureren door elk apparaat een uniek IP-adres toe te wijzen en het biedt ook een pad naar de gegevens die via standaardgateways van de ene plaats naar de andere moeten worden overgebracht wanneer de bestemming onbekend is.

Een DHCP-server is een belangrijk netwerkbeheerprotocol omdat het verschillende apparaten helpt met elkaar te communiceren en ook het gebruik van verschillende netwerkdiensten mogelijk maakt.

Werking van DHCP-server

1) Discovery: De client stuurt een verzoek of bericht naar de DHCP-server om een ​​IP-adres te reserveren. Dit staat bekend als IP-adreslease.

2) Aanbieding: De DHCP-server reserveert na ontvangst van het verzoek van de client een IP-adres voor de client voor een bepaalde periode en stuurt een DHCPOFFER-bericht naar de client.

3) Verzoek: Na ontvangst van het aanbod stuurt de client een verzoekbericht naar de DHCP-server om het IP-adres te accepteren dat door de DHCP-server wordt aangeboden.

4) Bevestigen: de DHCP-server na ontvangst van het verzoek bevestigt het en verleent toegang tot het IP-adres, het stuurt een pakket naar de client dat informatie bevat over de duur van de IP-adreslease, het IP-adres en alle andere configuratie-informatie .