Flinke technologische vooruitgang
mensen in donkere kamer met abstracte lichtpatronen

Flinke technologische vooruitgang

Als je om je heen kijkt als je weer eens voor de zoveelste keer door de stad loopt dan vergeet je soms wel eens hoe modern alles tegenwoordig eigenlijk wel niet helemaal is. Overal valt wel iets te spotten wat iets op de een of andere manier te maken heeft met technologie. De rol van technologie is zo krankzinnig groot geworden en het heeft de mens als soort ongelofelijk geholpen. Denk maar eens aan alles wat er mogelijk is geworden door nieuwe technologische ontwikkelingen. Als je alleen al zou kijken naar de afgelopen 50 jaar dan sta je volkomen perplex door hoe ongelofelijk veel de technologie is ontwikkeld. En terecht ook, omdat het niveau van technologie waar bijna elk persoon toegang tot heeft zo hoog ligt. 

Vroeger

De technologische revolutie is al voor een tijd lang bezig. Je zou kunnen zeggen dat de grondlegger van de samenleving die zo tjokvol zit met technologie, de industriële revolutie is. De industriële revolutie die zo een 100 tot 150 jaar geleden plaatsvond was voor die tijd net zo impactvol als dat de technologische revolutie nu voor ons is. Er kwamen talloze banen vrij door de industriële revolutie, maar voornamelijk waren dat banen in de industrie, waar je werkte als arbeider en er dan ook zeker als een behandeld werd. Maar toch zorgde dit ervoor dat het onderzoek naar de industrie en dus ook de technologie steeds soepeler verliep. Doordat we steeds ontwikkelder raakten kwamen we achter steeds meer nieuwe theorieën en ging de technologie steeds meer vooruit. En doordat de technologie steeds meer vooruit ging werden we steeds maar ontwikkelder. Dit leidde ertoe dat er een immense exponentiële toename kwam in de technologie, die tot op de dag van vandaag nog steeds bezig is en dan ook steeds exponentieel begint te lopen.

Realisatie

We kwamen er wel achter dat het allemaal een grote prijs had. Omdat we niet wisten wat de lange termijn gevolgen waren van de technologische vooruitgang zitten we nu in de klimaatcrisis. Door constant het verlangen te hebben naar het beste van het beste, zoals de beste inkjet printer of de beste nieuwe iphone, vervuilen we onze eigen wereld.

Profitatie

Ook al kleven er negatieve bij effecten aan de ongelofelijke vooruitgang in technologie, denk ik persoonlijk dat de positieve uitkomsten die we erdoor verkregen hebben groter zijn dan de negatieve. Alhoewel het beste van het beste niet altijd nodig is, zijn sommige dingen toch echt handig om te hebben. Vroeger konden we niet printen op metaal, maar nu wel.