Samsung verhoogt prijzen voor chipproductie: GPU’s, SoC’s worden duurder

Samsung verhoogt prijzen voor chipproductie: GPU’s, SoC’s worden duurder

Samsung zei deze week dat het de prijzen van zijn halfgeleiderwafers zou aanpassen om de uitbreiding van zijn S5-fabriek in de buurt van Pyeongtaek, Zuid-Korea, te financieren. Net als zijn branchegenoten heeft Samsung Foundry problemen om aan de vraag naar zijn diensten te voldoen, dus investeren in een geavanceerde productiefaciliteit is bedoeld om ervoor te zorgen dat het in de toekomst meer chips kan produceren met behulp van zijn geavanceerde knooppunten. Ondertussen kunnen de prijsstijgingen van invloed zijn op de kosten van GPU’s, SoC’s en controllers geproduceerd door Samsung Foundry.

“[Samsung Foundry] zal de groei versnellen door de capaciteit van de Pyeongtaek S5 Line uit te breiden en door de prijzen aan te passen om toekomstige investeringscycli mogelijk te maken”, zei Ben Suh, senior vice president investor relations bij Samsung, tijdens de winstoproep van het bedrijf met analisten en investeerders (via SeekingAlpha en eeNews Europa).

De S5 Line van Samsung Foundry is de meest geavanceerde productiefaciliteit van het bedrijf die is ontworpen om wafers te verwerken met behulp van de 5LPP (5 nm), 4LPE (4 nm) en dunnere productietechnologieën van het bedrijf. Aangezien de fab op grote schaal gebruik maakt van extreem ultraviolet (EUV) lithografie, is de uitbreiding ervan erg duur, aangezien EUV-scanners $ 120 miljoen kosten – $ 150 miljoen (aanzienlijk meer in vergelijking met moderne DUV-scanners), dus Samsung – dat zijn CapEx de afgelopen tijd agressief heeft verhoogd jaar — wil dat zijn klanten ervoor betalen, zij het indirect.

Met behulp van de nieuwste nodes produceert Samsung Foundry heel veel Exynos system-on-chips voor smartphones die worden gebruikt door het moederbedrijf en verschillende andere smartphonemakers. Bovendien maakt Samsung Foundry miljoenen Ampere grafische processors voor Nvidia en tientallen miljoenen andere SoC’s voor veel bedrijven. Hoewel Samsung Foundry zijn offertes niet van de ene op de andere dag kan verhogen vanwege contractverplichtingen, kan het de prijzen relatief snel aanpassen, wat ertoe zou kunnen leiden dat veel van de beste grafische kaarten nog duurder worden.

Hoe de prijsstijgingen van Samsung Foundry de prijzen van smartphones en grafische kaarten zullen beïnvloeden, valt nog te bezien, maar de klanten zullen zeker proberen de hogere productiekosten op de een of andere manier te compenseren.

Samsung is de enige contractmaker van halfgeleiders die officieel de inkomende waferprijsstijgingen voor zijn klanten heeft bevestigd. TSMC heeft naar verluidt begin dit jaar kortingen voor grote klanten geëlimineerd, maar wat prijsverhogingen betreft, geeft het bedrijf de voorkeur aan stabiliteit boven kortetermijnwinsten, zei het bedrijf onlangs. Berichten in de media beweren dat UMC de prijzen heeft verhoogd voor productie met behulp van volwassen knooppunten, maar het bedrijf heeft dit niet formeel bevestigd.