Sapphire onthult giftige AMD Radeon RX 6900 XT luchtgekoeld

Sapphire onthult giftige AMD Radeon RX 6900 XT luchtgekoeld

De reeks Toxic-kaarten van Sapphire zijn allesbehalve verlegen en prijzen trots hun kracht via kleurrijke paintjobs en extreme prestaties. De nieuwste kaart in de Toxic-reeks, de Toxic AMD Radeon RX 6900 XT Air Cooled, is ontworpen voor 4K-gaming en heeft een boostklok van 2425MHz en een gameklok van 2235MHz, evenals 16GB GDDR6. Net als andere AMD RDNA 2-kaarten kunnen de werkelijke kloksnelheden tijdens het gamen de boostklok iets overschrijden. De RX 6900 XT is momenteel het snelste consumentenonderdeel van AMD, staat op de derde plaats in onze GPU-benchmarkhiërarchie, en het is een van de beste grafische kaarten (die je nog steeds niet kunt kopen omdat ze allemaal uitverkocht zijn).

De Toxic Radeon RX 6900 XT Air Cooled is voorzien van een BIOS-switch met drie instellingen: prestatie, stil en software-switch-modus. Prestaties is de standaardinstelling, waardoor u maximale prestaties krijgt voor 4K-gaming. Als u uw instellingen direct wilt aanpassen, kunt u met de software-schakelmodus uw eigen configuratie toepassen in Sapphire’s Tri-X-software. Zoals je kunt raden, verlaagt de stille modus de ventilatorsnelheden en draait de kaart op standaardsnelheden voor degenen die geen rauwe prestaties nodig hebben.

Anders krijg je met de Toxic Radeon RX 6900 XT Air Cooled in feite wat extra bling en een grote koeler. De standaard gameklok van 2235 MHz en 2425 MHz boostklok zijn iets hoger dan die van andere in de fabriek overgeklokte kaarten, maar het gebruikt nog steeds 16 Gbps GDDR6-geheugen – in tegenstelling tot AMD’s vooraf gebouwde alleen RX 6900 XT Liquid Cooled. Het beschikt ook over 80 CU’s en ray accelerators, heeft 128 MB infinity cache en 5120 streamprocessors.

Sapphire beveelt een voeding van minimaal 850 W aan en de kaart heeft een TDP van iets minder dan 400 W. De kaart wordt van stroom voorzien via twee acht-pins en één zes-pins voedingsconnector. Met veel kracht komt geweldige koeling. De nogal stevige grafische kaart heeft een ontwerp met drie sleuven, met afmetingen van 320 x 134,8 x 58,4 mm, dus misschien wil je investeren in een GPU-beugel. Het is uitgerust met drie aRGB-ventilatoren en een V-vormige vinstapel in het koellichaam om turbulentie en geluid te verminderen.

De fans op de Toxic GPU zijn echter geen standaard aRGB-fans. In plaats daarvan rustte Sapphire zijn hybride ventilatoren uit. De hybride ventilatoren zijn voorzien van traditionele axiale ventilatoren om het geluidsniveau zo laag mogelijk te houden en tegelijkertijd een sterke luchtdruk te leveren. In tegenstelling tot de RTX 3090 zitten alle geheugenmodules aan dezelfde kant van de print. Daardoor kon Sapphire hun K6.5-koelontwerp gebruiken, dat volgens Sapphire bijna 38% beter koelt dan hun vorige K5-geheugenkoelmodule.

Sapphire heeft geen releasedatum voor de Toxic RX 6900 XT Air Cooled of een prijs vermeld, maar de Toxic-lijn richt zich over het algemeen op het uiterste einde van het spectrum. Het zou minder moeten kosten dan de vloeistofgekoelde varianten, maar die gaan voor meer dan $ 2.000, dus dat zegt niet veel.