Deliveroo zou de Spaanse markt kunnen verlaten in afwachting van de herclassificatie van on-demand arbeid

Deliveroo zou de Spaanse markt kunnen verlaten in afwachting van de herclassificatie van on-demand arbeid

Deliveroo heeft vandaag aangekondigd dat het overweegt de Spaanse markt te verlaten, daarbij verwijzend naar een beperkt marktaandeel en een lange weg van investeringen met “zeer onzekere potentiële rendementen op lange termijn” in het verschiet.

Het bedrijf, een on-demand bedrijf gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, ging eerder in 2021 naar de beurs. De aandelen zakten aanvankelijk, waardoor bezorgdheid ontstond over zowel de waarde van on-demand bedrijven als de notering van technologiebedrijven in Londen in het algemeen. De aandelen van Deliveroo hebben zich sindsdien echter hersteld en in het winstrapport over het tweede kwartaal van het bedrijf werd de verwachte groei van het bruto-ordervolume verhoogd “van 30% tot 40% tot tussen 50% en 60%.”

Gezien de stijgende groeiverwachtingen en de verbeterende waardering van de publieke markt, zal het je misschien verbazen dat Deliveroo bereid is om een ​​van de 12 markten waarin het momenteel actief is te verlaten. In het geval van Spanje lijkt het erop dat Deliveroo bezorgd is dat veranderingen in de lokale arbeidswetten de activiteiten in het land duurder zullen maken, wat gezien het bescheiden marktaandeel niet smakelijk is.

Bedenk dat Spanje in mei een wet heeft aangenomen – een wet die in maart algemeen werd goedgekeurd – die on-demand-bedrijven verplicht om hun koeriers in te huren. Dit is het soort regeling waar on-demand bedrijven in voedselbezorging en taxivervoer lang tegen hebben gevochten; veel on-demand bedrijven zijn onrendabel zonder koeriers in te huren, en dit zou hun kosten kunnen verhogen. De mogelijkheid van een verslechterde economie maakt dergelijke wijzigingen in de arbeidswetgeving in elke markt een zorg voor zowel startups als openbare bedrijven die leunen op freelance bezorgers.