Technische snufjes in huis. Ja of nee?
Zonnepanelen installatie

Technische snufjes in huis. Ja of nee?

Een SMART thermostaat, een kraan waar je naast koud en warm water ook nog eens kokend water uit kan halen, zonnepanelen, waterontharders, robotstofzuigers, noem het maar op. Tegenwoordig is er voor elk plekje in huis wel een technisch snufje. Super handig! Of niet? Laten we er eens twee uitpakken en bespreken.

Here comes the sun!

Alhoewel het de afgelopen paar zomers, heerlijk zonnig is geweest, is de zon nou niet echt het eerste waar je aan denkt bij Nederland. Toch komt de vraag ‘’wel of geen zonnepanelen’’ vaak genoeg voor, dus laat ik je even een handje helpen. Ten eerste, met de steeds stijgende energierekening kan het aanschaffen van zonnepanelen zeker interessant zijn onderaan de streep. Ook haal je tegenwoordig steeds sneller je investering er uit. In plaats van 10 jaar, is het nu tussen de 4 en 7 jaar. Hiernaast, is het natuurlijk ook nog beter voor het milieu.

Toch is niet elke dag geschikt voor zonnepanelen en moet je er rekening mee houden dat het investering is voor op langere termijn. Tenslotte, gaat de salderingsregeling vanaf 2023 afbouwen, waardoor je voor de stroom die je verwekt maar niet gebruikt geen vergoeding meer krijgt.

Zo zacht als water

Als je een echte theeleuter bent, dan herken je vast het wel probleem dat je om de zoveel tijd je waterkoker moet ontkalken met azijn, waardoor je weer zo’n heerlijke geur door de keuken krijgt. De oplossing hiervoor kan een waterontharder zijn. We hebben wel al over het algemeen zacht water in Nederland, dus is een waterontharder nuttig?

In principe wel, het vermindert kalkaanslag waardoor apparaten met een verwarmingselement zoals een waterkoker en vaatwasser langer mee gaan. Hiernaast, is het ook nog eens beter voor een gevoelige huid. Maar, zoals net gezegd hebben we in Nederland al relatief zacht water en is wat kalk in het water ook nog gezond voor je. Bovendien, kan het niet zomaar overal geïnstalleerd worden en zijn er periodieke onderhoudsbeurten nodig.