PC bouwen: gebruik deze guide
Tips bij het bouwen van een pc

PC bouwen: gebruik deze guide

Een pc bouwen is de droom van elke pc-gamer. De mogelijkheid hebben om elk spel op een hoge kwaliteit te kunnen spelen is het ultieme uitgangspunt. Het bouwen van een pc is daarom een belangrijk proces voor gamers. De pc moet voldoen aan jouw persoonlijke eisen, maar hoe bepaal je welke eisen je nodig hebt? 

Wat moet je doen voordat je een pc gaat bouwen?

Voordat je een pc gaat bouwen, moet je goed nadenken over wat je met de pc wilt doen. Een pc heb je voor een lange tijd en zal veel geld kosten. Daarom is het cruciaal om goed de tijd te nemen om na te denken over wat je nodig hebt. Een hele sterke en dure pc bouwen om vervolgens de potentie van de computer niet te gebruiken is zonde, dit moet je voorkomen.

Je moet de kosten van de pc afwegen aan de performance. Zoek uit waar voor jou de “sweet spot” ligt als het gaat om de ideale performance in combinatie met een aantrekkelijke en realistische prijs. Het is aantrekkelijk om 200 euro extra uit te geven voor nog een sterke grafische kaart, maar levert deze grafische kaart wel 200 euro aan extra performance die je nodig hebt? Denk hier goed over na zodat je niet onnodig veel geld uitgeeft.

Webshops, zoals Alternate, geven je de mogelijkheid om je pc online samen te stellen. Met deze hulp zorg je er voor dat je geen componenten vergeet toe te voegen. Ook helpt deze webshop bij het selecteren van passende componenten. Een Intel processor heeft bijvoorbeeld een ander moederbord nodig dan een AMD processor. Met behulp van deze webshop kan jij een pc bouwen die perfect zal werken. Maak hier daarom vooral gebruik van! Bij Alternate is het ook mogelijk om de verwachte specificaties te zien van je computer. Hierdoor kan je een goed beeld krijgen waar je computer toe in staat is. Dat is ideaal voor als je al weet welke games je bijvoorbeeld wilt spelen.

Componenten om een pc te bouwen

Bij het bouwen van een pc draait het allemaal om de componenten die je koopt. De componenten bepalen wat jij uiteindelijk kan gaan doen met je computer. Om je computer werkend te krijgen heb je verschillende componenten nodig. De belangrijkste zijn de processor en de grafische kaart. Deze componenten zorgen ervoor dat belangrijke processen worden uitgevoerd. De processor werkt als het brein van de computer, en de grafische kaart zorgt ervoor dat alle grafische beelden snel en van hoge kwaliteit zijn..

Alle componenten die in je computer gaan zullen aangesloten moeten worden aan het moederbord. Het moederbord zit vol kleine onderdelen die erg kwetsbaar zijn, daarom moet je er met veel aandacht mee omgaan. Op het moederbord moet ook het ram geheugen aangesloten worden. Het ram geheugen werkt als een tijdelijk opslag geheugen van de computer. Het is belangrijk om hier om genoeg ram geheugen te hebben omdat anders je computer traag zal lopen.

PC componenten

Een computer heeft ook opslag nodig om document op te slaan. Dit kan op een harde schijf, maar ook op een SSD. Een harde schijf is goedkoop en heeft vaak meer opslagcapaciteit dan een SSD, maar de SSD heeft wel een veel snellere schrijfsnelheid dan een harde schijf. 

Om een pc goed te laten werken moet deze ook gekoeld worden. De componenten produceren warmte waardoor de prestaties omlaag kunnen gaan. Een goede koeler voor de processor is daarom verstandig. Ook wil je voorkomen dat er componenten oververhit raken, en kabels doorbranden. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de componenten.

Elke computer heeft ook een voeding nodig. Een voeding verdeelt het stroomsignaal uit het stopcontact over alle componenten van de computer. Wanneer er krachtige componenten in de computer zitten, dan zal er een voeding nodig zijn met een hoge wattage.

Het laatste grote component is de behuizing. Dit is de kast waar alle componenten ingezet en gemonteerd moeten worden. Behuizingen komen in verschillende maten. Het is belangrijk om de juiste maat behuizing te kopen. Het is ongunstig om er achter te komen dat sommige componenten niet passen tijdens het bouwen van de pc. Een ruime behuizing kiezen is daarom een verstandige keuze. Daarnaast is een ruime behuizing ook gunstig voor de airflow binnen in de kast. Een ruime behuizing heeft vaak veel plekken om extra fans aan op te hangen om de temparaturen in de kast te beheersen.

Let op: Bij het samenstellen van een computer is het belangrijk dat de processor en grafische kaarten gelijkwaardig zijn. Hiermee wordt bedoeld dat deze componenten ongeveer dezelfde krachten hebben. Waarom is dit belangrijk? Het gebruikmaken van een enorm sterke grafische kaart betekent niet dat je gebruik zal maken van de volledige kracht, dit hangt ook af van de processor. Wanneer de processor kracht mist en de grafische kaart niet kan bijhouden, dan zullen de prestaties van de grafische kaart beperkt worden. Dit is erg zonde omdat je dan geen waar voor je geld krijgt wat betreft de grafische kaart. Een minder krachtige grafische kaart zal dan ongeveer net zo goed werken. Daarnaast zal je hiermee ook veel geld besparen.

Wat heb je nodig tijdens het bouwen

Tijdens het bouwen van een PC moet je de beschikking hebben tot de juiste hulpmiddelen. Het gebruik van een antistatisch armbandje is hier een voorbeeld van. Dit bandje zorgt ervoor dat er geen elektrische ladingen overgebracht kunnen worden aan je waardevolle componenten. Deze elektrische lading is gevaarlijk en kan je kostbare componenten beschadigen, en zelfs defect maken.

Naast een armband gebruiken is het ook belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken tijdens het bouwen van je pc. Het is van groot belang dat alle componenten goed bevestigd worden aan het moederbord. Wanneer dit niet goed gebeurt, dan kan dit voor problemen en schade zorgen.

Een van de meest belangrijke onderdelen bij het bouwen van een computer is geduld. Het bouwen van een pc moet je met geduld doen voor een beter resultaat. Wanneer je haastig je nieuwe computer gaat bouwen is de kans groot dat je cruciale fouten gaat maken die vervolgens moeilijk op te lossen zijn. Zorg er daarom voor dat je dit in een keer goed doet.

Veel mensen hebben kennis over computers en weten hoe ze die moeten bouwen. Vraag deze mensen om hulp en advies bij het bouwen van de pc. Deze ervaringsdeskundigen kunnen jou helpen wanneer je er zelf niet uit komt. 

Heb jij geen experts in de buurt? Maak je geen zorgen want YouTube heeft een enorm aantal aan experts. Om deze te vinden moet je naar de grote tech kanalen zoeken. Deze zullen hoogstwaarschijnlijk tutorials en video’s geplaatst hebben over het bouwen van een pc. Deze video’s kun je gemakkelijk volgen en nadoen zodat jij je pc werkend kan krijgen.

Testen nadat je klaar bent

Wanneer je klaar bent met het bouwen van je pc is het belangrijk om alles goed te testen op de functionaliteiten. Het kan voorkomen dat je een kabeltje niet op de juiste plek hebt aangesloten waardoor de computer niet werkt. Troubleshooting is daarom de eerste stap die je moet doen.

Het kan voorkomen dat de fabrikant defecte kabels levert waardoor een component niet werkt. Probeer dit uit te sluiten door reservekabels te hebben waarmee je dit kan testen. Dit zal je meer duidelijkheid geven over het probleem.

Lees hier meer over hoe je fouten kan voorkomen bij het bouwen van je pc!